5 دستور غذای ویژه وگان‌ها

همه کسانی که گیاهخواری را به نوعی سبک زندگی انتخاب می‌کنند برای خودشان دلیل دارند. دسته‌ای هم هستند که گیاه‌خواری را محدودتر کرده و هیچ نوع کالا مرتبط با حیوانات را مصرف نمی‌کنند. به این مردم «وگان» گفته می‌شود. امکان دارد جزو کسانی باشید که تصور می‌کنید زندگی بدون گوشت معنایی ندارد و وگان‌ها از غذاهای خوشمزه‌ای که در دنیا می باشد محروم هستند. با اینحال این‌طور نیست! وگان‌ها هم با گزینش دستور غذایی خوب خودشان از گیاهخواری لذت می‌برند. می‌پرسید چگونه؟ کفایت می کند شما هم به بهانه روز جهانی وگان‌ها این غذاها را بپزید و خودتان را در لذت خوردن غذاهای خوشمزه گیاهی شریک کنید.

1. پاستای تند با عدس قرمز

 



مواد ضروری برای Three نفر:
2/1 پیمانه عدس قرمز (دال عدس)
2 پیمانه آب
کمی نمک
1 ق س روغن‌زیتون
Three حبه سیر (له شود)
Four/1 پیمانه هویج ریز شده
Four/1 پیمانه گوجه‌فرنگی خردشده
425 گرم آب گوجه‌فرنگی
2 ق س رب گوجه‌فرنگی
کمی نمک
2/1 ق چ پرک فلفل قرمز تند
1 ق س ریحان جدید یا خشک
2 ق س شکر
1 ق س پنیر پارمسان گیاهی (در صورت علاقه)
250 گرم پاستای بدون تخم‌مرغ

طرز تهیه:
1- عدس‌ها را به مدت 1 دقیقه در آب سرد خیس کنید. بعد آن‌ها را در صافی بریزید و بهمراه آب در قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت بگذارید تا جوش بیاید. سپس حرارت را کم کنید.
2- حدود 15 تا 20 دقیقه زمان می برد تا عدس بپزد. میزان نرمی یا دان بودن عدس به خواست شما بستگی دارد.
Three- وقتی عدس پخت اگر هنوز آب داشت آن را در صافی بریزید. نمک را اضافه کنید و کناری بگذارید.
Four- در تابه‌ای خوب روغن‌زیتون بریزید و روی حرارت بگذارید. سیر و هویج و گوجه‌فرنگی را در تابه بریزید و حرارت دهید.
5- برای جلوگیری از کثیف شدن اجاق تابه را از روی حرارت بردارید و آب گوجه‌فرنگی و رب را اضافه کنید. کمی نمک، پرک فلفل قرمز تند، ریحان، شکر و پنیر را اضافه کنید و هم بزنید تا مواد به‌خوبی باهم ترکیب شوند.
6- اکنون مجددا تابه را روی حرارت ملایم بگذارید. 15 دقیقه دیگر غذا را حرارت دهید. گاهی هم بزنید.
7- پاستا را به شیوه معمول در آب جوش بریزید تا به مدت 10 دقیقه بپزد. بعد از پخت آن‌ها را در صافی بریزید و از رویشان آب سرد رد کنید.
Eight- سس تکمیل را بچشید و مزه آن را متعادل کنید و در صورت نیاز نمک و شکر یا ادویه دیگری اضافه کنید. پاستا را به سس عدس بیفزایید و خوب هم بزنید تا همه پاستاها به سس آغشته شوند.
9- برای تزئین میتوانید از پرک فلفل، پنیر پارمسان گیاهی یا ریحان استفاده کنید.

2. کوفته بادمجان



مواد ضروری برای Four نفر:
1 عدد بادمجان متوسط (خردشده)
1 حبه سیر (پوست‌کنده)
2 عدد پیازچه (ریز شده)
نوک ق چ نمک
کمی فلفل سیاه
1 و 2/1 قاشق سوپ خوری روغن‌ زیتون خالص
Four/Three پیمانه نان فانتزی ریز شده
2/1 ق چ جعفری جدید یا خشک

طرز تهیه:
1- فر را با دمای 400 درجه فارنهایت (برابر با 200 درجه سانتی‌گراد) روشن کنید تا گرم شود.
2- روی سینی فر کاغذ روغنی پهن کنید. در کاسه‌ای این مواد را بریزید و مخلوط‌کنید: بادمجان، سیر، پیازچه، کمی نمک، فلفل و روغن‌زیتون. مواد را روی کاغذ بریزید و پخش‌کنید. سینی را به مدت نیم ساعت تا 40 دقیقه حرارت دهید تا روی سبزی‌ها قهوه‌ای شود. بعد از بیرون آوردن مواد از داخل فر دما را تا 300 درجه فارنهایت (175 درجه سانتی‌گراد) کاهش دهید.
Three- مواد سرخ‌شده را در غذا ساز بریزید. نیمی از خرده‌نان‌ها و مابقی ادویه‌ها را به آن‌ها بیفزایید. مواد را تا ترکیب شدن کامل مخلوط‌کنید.
Four- در غذا ساز را بازکنید و Four/1 پیمانه خرده‌نان اضافه کنید. مجددا ابزار را روشن کنید. فراوانی هم نزنید؛ همین‌که مواد باهم مخلوط بشوند کفایت می کند. در آخر کار مواد باید چسبندگی کافی برای قل‌قلی شدن را داشته باشند.
5- قل‌قلی‌های یک اندازه به قطر حدوداً Three سانتیمتر تکمیل کنید. روی سینی فر کاغذ روغن بگذارید. کوفته‌های تکمیل‌شده را روی آن بگذارید و سینی را در فر قرار دهید.
6- بعد از نیم ساعت قل‌قلی‌ها تکمیل هستند با اینحال باید در این مدت آن‌ها را بچرخانید تا همه‌جایشان حرارت ببیند.
7- در فاصله‌ای که قل‌قلی‌ها در فر می‌پزند سس مارینا را تکمیل کنید. کوفته‌های تکمیل را با سس داغ سرو کنید. این غذا می‌تواند همراه با لازانیا، پاستا یا پوره اسفناج سرو شود.
سس مارینارا:
6 عدد گوجه‌فرنگی رسیده متوسط را چنددقیقه‌ای در آب جوش بیندازید تا پوست آن‌ها نرم و از گوشت جدا شود. سپس آن‌ها را بیرون آورده و در کاسه‌ای آب سرد بیندازید. بعد از یکی دو دقیقه گوجه‌ها را در آبکش بریزید و به سادگی پوستشان را جدا کنید. سپس آن‌ها را روی تخته‌ای تمیز بگذارید و دانه‌های گوجه را هم بیرون بیاورید. گوجه‌های بی پوست و دانه را در غذا ساز ریخته و به شکل پوره درآورید. 1 حبه سیر را هم رنده کنید. در تابه‌ای 5 قاشق روغن‌زیتون بودار بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید. سیر را در روغن تفت دهید و بعد پوره گوجه را بهمراه نمک و فلفل به تابه بیفزایید. به مواد داغ شده 250 گرم پنیر موزارلای گیاهی رنده شده (به‌دلخواه) و 1 ق چ رنده پوست لیمو اضافه و بعد از مخلوط شدن با مواد، تابه را از روی حرارت بردارید.
فوت‌وفن
– اگر مواد را در غذا ساز زیاد مخلوط‌کنید. آن‌قدر چسبندگی‌شان زیاد می‌شود که به دست می‌چسبند و راحت شکل نمی‌گیرند.
– هر بادمجان مضاف بر اینکه مواد ذکرشده متوسط حدود 12 تا 16 قل‌قلی می‌دهد. اگر شما بخواهید بیشتر درست کنید میتوانید مواد را دو برابر یا سه برابر کنید

Three. خوراک کاری نخود



مواد ضروری برای Three نفر:
Four/1 پیمانه پیاز خردشده
Four حبه سیر
5/2 سانتیمتر زنجبیل جدید
2/1 ق چ روغن
2/1 ق چ زیره آسیاب شده
2/1 ق چ تخم گشنیز آسیاب شده
Four/1 ق چ دارچین
Four/1 ق چ هل (اختیاری)
2/1 ق چ فلفل قرمز
2/1 ق چ (یا بیشتر) زردچوبه
Three ق س (یا بیشتر) کره بادام‌زمینی یا کره بادام
2/1 پیمانه شیر غیر لبنی (شیر نارگیل، سویا یا بادام)
Four/Three پیمانه آب یا آب مرغ
2/1 فلفل دلمه‌ای قرمز خلال شده
2/1 پیمانه (یا بیشتر) هویج خلال شده
2/1 پیمانه (یا بیشتر) کدوحلوایی یا کدوسبز
2/1 و 1 پیمانه نخود پخته (یا عدس)
نمک به مقدار ضروری
1 ق چ شکر (بسته به ذائقه)
2/1 – 1 ق س آب‌لیمو
Four/1 پیمانه برگ گشنیز خردشده
کمی پرک فلفل قرمز برای مزه دار شدن

طرز تهیه:
1- پیاز، سیر و زنجبیل را با Three-2 قاشق آب در محفظه گوشت‌کوب برقی بریزید. پوره‌کنید و کناری بگذارید.
2- در قابلمه‌ای خوب روغن بریزید و روی حرارت متوسط بگذارید. زیره، تخم گشنیز، دارچین، هل و فلفل قرمز را در روغن تفت دهید تا بوی آن‌ها بلند شود.
Three- پوره سیر و پیاز و زنجبیل را که کنار قرار داده بودید را بهمراه زردچوبه به مواد اضافه و تا جایی که برشته شوند و بوی خامی ندهند تفت دهید. گاهی هم بزنید.
Four- کره بادام و شیر را اضافه کنید. هم بزنید تا کره گرم شود و با مواد ترکیب شود. آب یا آب مرغ را اضافه کنید و هم بزنید.
5- سبزی‌ها، حبوبات نمک و شکر را هم بیفزایید. هم بزنید و در قابلمه را بگذارید تا جوش بیاید. حرارت را کم کنید و چندین دقیقه دیگر هم بگذارید تا غذا بجوشد. آب‌لیمو، نمک و پرک فلفل را هم بیفزایید.
6- غذا باید تا جایی روی حرارت بماند که غلیظ و سس مانند شود. این خوراک را با برنج یا نان سرو کنید.

Four. لقمه سیب‌زمینی و اسفناج



مواد ضروری برای Four نفر:
2 پیمانه سیب‌زمینی پوست‌کنده خردشده
1 ق چ روغن‌زیتون یا کانولا
1 حبه سیر له‌شده
Four پیمانه اسفناج درشت خردشده
Eight/1 پیمانه شیر بادام
Four/1 ق چ نمک دریا
Eight/1 ق چ فلفل سیاه جدید آسیاب شده
اسپری روغن

طرز تهیه:
1- سیب‌‌زمینی‌ها را در آب در حال جوش بریزید. نیم ساعتی صبر کنید تا خوب بپزند و له شوند.
2- در این فاصله تابه‌ای بزرگ روی حرارت متوسط بگذارید. سیر له‌شده را بهمراه روغن در تابه داغ بریزید و تفت دهید تا رنگ سیر قهوه‌ای شود. اسفناج‌های خردشده را اضافه و دو سه دقیقه تفت دهید. بعد مواد را به کاسه بزرگی منتقل کنید.
Three- سیب‌زمینی‌های پخته را در آبکش بریزید تا آب زیادی جدا شود. بعد آن‌ها را به کاسه‌ای متوسط منتقل کنید. شیر و نمک و فلفل را به آن‌ها بیفزایید و آن‌ها را با پشت چنگال له و مخلوط‌کنید. سپس آن‌ها را به کاسه بزرگ اضافه و با سبزی‌ها خوب ترکیب کنید.
Four- هوا پز را روی دمای 390 درجه فارنهایت (حدود 200 درجه سانتی‌گراد) روشن کنید تا گرم شود. از کمی مایه بردارید و آن‌ها را به‌صورت لقمه‌های دو سه سانتیمتری شکل دهید. لقمه‌ها را روی سینی هوا پز بگذارید و رویشان کمی روغن اسپری کنید.
5- مدت پخت لقمه‌ها 12 تا 15 دقیقه است یا تا وقتی که روی آن‌ها طلایی قهوه‌ای شود.

نمونه دیگر:
به‌جای پخت لقمه‌ها در هوا پز میتوانید آن‌ها را در فر هم بپزید.

5. نوترابار با طعم زردآلو و آفتابگردان


 
مواد ضروری:
2/1 پیمانه خرمای بدون پوست و هسته
2/1 پیمانه زردآلوی خشک خردشده
Four/1 و1 پیمانه پرک جو
Three/1 پیمانه مغز تخمه کدوتنبل
2/1 پیمانه مغز تخمه آفتابگردان
Four/1 پیمانه چاودار
2/1 ق چ نمک
Four/1 ق چ پودر دارچین
Four/1 پیمانه کره گیاهی
Four/1 پیمانه روغن نارگیل ذوب‌شده
Four/1 پیمانه مُلاس (شیره چغندر)
کمی رنده پوست پرتقال

طرز تهیه:
1- فر را با دمای 350 درجه فارنهایت (برابر با 175 درجه سانتی‌گراد) روشن کنید تا گرم شود.
2- در کاسه‌ای بزرگ خرما، پرک جو، زردآلو، تخمه‌ها، چاودار، نمک و دارچین را بریزید و با یکدیگر مخلوط‌ کنید.
Three- در کاسه‌ای متوسط روغن و کره را با عسل و رنده‌ی پوست پرتقال ترکیب کنید.
Four- مواد تر (کاسه متوسط) را به مواد خشک (کاسه بزرگ) منتقل و باهم مخلوط‌ کنید.
5- ظرفی خوب فر به ابعاد 22 سانتیمتر بردارید و داخل آن چند لایه کاغذ روغنی بگذارید طوری که کاغذ از لبه‌های ظرف بیرون بزند.
6- مواد مخلوط شده را در ظرف بریزید و سطح آن‌ها را یکنواخت کنید. با پشت قاشق مواد را خوب فشرده و متراکم کنید.
7- ظرف را به مدت 20 دقیقه حرارت دهید تا وقتی که لبه‌های شیرینی طلایی شوند.
Eight- ظرف را از فر بیرون بیاورید و مدتی صبر کنید تا بطور کلیً خنک شود.
9- شیرینی‌ها را به‌اندازه دلخواه برش بزنید و برای نگهداری در ظرفی دربسته در یخچال بگذارید.

دسته‌بندی‌ها: تغذیه